Perhe maailmalla -projekti päättyy – tallenteet ja sisällöt jatkossakin käytettävissä

Kvs-säätiön ja Suomi-Seura ry:n Perhe maailmalla -yhteistyöprojekti päättyy vuoden 2021 lopussa. Monet projektissa tuotetut sisällöt, kuten webinaaritallenteet, podcast ja blogiartikkelit, ovat käytettävissä myös projektin päätyttyä.

Blogi-151221.png


Perhe maailmalla -projektin tavoitteena oli tarjota psykososiaalista tukea sekä luotettavaa tietoa ulkomailla tilapäisesti asuville ja lähtö- tai paluumuuttoa suunnitteleville suomalaisperheille. Projektin kohderyhmä on laaja: lähtö- ja paluumuuttajia on vuosittain tuhansia, ulkomailla asuvia suomalaisia vieläkin enemmän.

Asuinpaikkojen ja elämäntilanteiden erilaisuudesta huolimatta ulkosuomalaisia ja paluumuuttajia mietityttävät samantyyppiset aiheet: Ennen projektia (2017-2018) toteutetussa kartoituksessa selvitettiin ulkosuomalaisten perheiden haasteita ja tuen tarpeita (N=356). Kartoituksen mukaan vaikeimmaksi ulkomailla asumisessa koetaan etäisyys sukulaisiin (68 %) ja ystäviin (66 %), sosiaalisten verkostojen ja tuen puute (56 %) sekä ikääntyvien vanhempien jättäminen Suomeen (52 %). Yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden tunnetta koki kolmasosa vastanneista.

Perhe maailmalla -projektin kuluessa on kehitetty erilaisia tukimuotoja ulkomailla asuville ja lähtö- tai paluumuuttoa suunnitteleville suomalaisperheille.

Projektin kokemusten ja tulosten sekä sisällöistä saadun palautteen ja toiveiden perusteella on tuotettu palveluiden jatkokehittämisen tueksi neljä toimenpidesuositusta.

Monet projektisisällöt, esimerkiksi webinaaritallenteet, podcast ja blogiartikkelit, ovat käytettävissä myös projektin päätyttyä.

Verkkotilaisuudet ja tapahtumasarjat

Perhe maailmalla -projekti järjesti itsenäisesti tai yhteistyössä eri kumppanien kanssa monentyyppisiä asiantuntijavetoisia (etä)tilaisuuksia. Webinaarien ja verkkokeskustelujen lisäksi tarjottiin verkossa ulkosuomalaisille ja paluumuuttajille mahdollisuus kohdata ja keskustella samantyyppisessä elämäntilanteessa olevien kanssa.

Tositarinoita maailmalta -verkkosarja, virtuaalinen nuotiopiiri, kokoontui 14 kertaa 10/2020-6/2021. Nuotiopiirit tarjosivat turvallisen paikan ulkosuomalaisten omakohtaisten tarinoiden kertomiselle ja jakamiselle. Tallenteita ei tehty tilaisuuksista, koska niissä käytiin luottamuksellisia keskusteluja.

Kysy asiantuntijalta -verkkokeskustelusarja

Temaattisia keskusteluja järjestettiin 10 kertaa 14.10.2020 – 31.5.2021. Tilaisuuksien sisältöyhteenvedot ovat Perhe maailmalla -blogissa:

Yksinäisyyden tunne uudessa maassa/ yksilö- ja pariterapeutti Heli Suutari
Omat voimavarat käyttöön /Teija Eskola ja Tuija Laitinen, Mielenterveyden keskusliitto
Yhteisöllisyys jaksamisen tukena/sosiaalikuraattori Matti Rintamäki, Merimieskirkko
Miten hahmotan tulevaisuutta ulkosuomalaisena?/Saara Mughal, Merimieskirkko
Itsemyötätunnon taito/yksilö- ja pariterapeutti Heli Suutari
Resilienssi – Myönteisen selviytymisen taito/Ilona Taimela, Ilmiömuotoilu Oy
Paluumuutto: miten luopua vanhasta ja luoda uutta tilalle?/Ilona Taimela, Ilmiömuotoilu Oy
Kriisit ja vaikeat tilanteet ulkomailla/sosiaalikuraattori Matti Rintamäki, Merimieskirkko
Parisuhde muutossa ja muutoksessa ulkomailla/perhe- ja parisuhdeterapeutti Sini Rantakari.
Ulkosuomalaisen yksinäisyys/sosiaalikuraattori Salla Korteniemi, Merimieskirkko
Kun kulttuurit törmäävät/sosiaalikuraattori Saara Mughal, Merimieskirkko

Lapsiperheenä maailmalla -webinaarisarja

Perhe maailmalla -projekti tuotti keväällä 2021 Lapsiperheenä maailmalla -webinaarisarjan, jossa käsiteltiin monien ulkosuomalaisten vanhempien pohtimia kysymyksiä: Millaista on lapsiperheen arki maailmalla? Minkälaisia ovat vanhemmuuteen liittyvät stressitekijät ulkosuomalaisilla? Kuinka vanhempi voi tukea lapsen sopeutumista? Miten ylläpitää lapsen äidinkieltä eri vaiheissa?

Sarjasta on julkaistu kahdeksan tallennetta Vimeossa.

Alle kouluikäisten vanhemmat

Kouluikäisten vanhemmat

Murrosikäisten vanhemmat

  • ”Muuttakaa keskenänne” – Kansainvälisen muuton haasteet ja mahdollisuudet teini-ikäiselle nuorisotutkija Saija Benjamin ja lasten ja nuorten psykoterapeutti Lotta Weckström-Lehto

Paluumuutto

Perhe maailmalla -podcast

Perhe maailmalla -podcastin aiheet ovat ulkosuomalaisia laajasti koskettavia: kulttuurierot, kielitaito ja sopeutuminen, parisuhteen ja perheenjäsenten hyvinvointi, äidinkielen ja oman kulttuurin ylläpito, ulkosuomalaisen identiteetti ja yksinäisyys sekä paluusokki. Podcastissa kuullaan neljä tositarinaa: Siru perheineen asuu luonnon keskellä pienessä kanadalaiskylässä, Elisa luo uraa nykytanssijana Barcelonassa, Ateenassa asuvasta Annasta on tullut puolison työn kautta sarjamuuttaja ja Elina on palannut Shanghaista Suomeen – kahdesti. Tositarinoiden lisäksi aiheeseen tuodaan tutkijanäkökulma.

Perhe maailmalla -podcast (Spotify)

Podcast-jaksot

1. Jalat kahdessa maassa. Sosiaalikuraattori Saara Mughal, Merimieskirkko; kokemusasiantuntijana Kanadaan muuttanut Siru.

2. Yksin, yhdessä. Kulttuurien väliseen vuorovaikutukseen perehtynyt kouluttaja Hanna Guyot; kokemusasiantuntijana Espanjassa asuva Elisa.

3. Elämäntapana muutos. Kahden kulttuurin perheiden asiantuntijajärjestö Familia ry:n Hanna Kinnunen; kokemusasiantuntijana puolisonsa työn vuoksi useissa eri maissa asunut Anna.

4. Palata, sopeutua. Tutkija, opettaja Katja Keisala; kokemusasiantuntijana tuore paluumuuttaja Elina.

Vertaisasiantuntijoiden tositarinoita blogissa

Vuosina 2020-2021 projektin vapaaehtoistoiminnassa oli nykyisiä ja/tai entisiä ulkosuomalaisia vertaisasiantuntijoina. Vertaisasiantuntijat toimivat erilaisissa rooleissa: Tositarinoita maailmalta -tilaisuuksien tarinankertojina ja/tai keskustelunvirittäjinä, blogikirjoittajina ja somelähettiläinä. Perhe maailmalla -blogissa julkaistiin Tositarinoita-otsikolla vertaisasiantuntijoiden tuottamia sisältöjä 11 kertaa. Tositarinoissa käsiteltiin myös vaikeita aiheita henkilökohtaisesta näkökulmasta.

26.11.2020 Tositarinoita: Joulu ulkomailla – maassa maan tavalla vai omia perinteitä kunnioittaen?
3.12.2020 Tositarinoita: Suosituimpia suomen sanoja maailmalla
10.12.2020 Tositarinoita: ”Haluatko muovikassin?”
17.12.2020 Tositarinoita: Kun kamala kouluruotsi pelastaa
14.1.2021 Tositarinoita: Kun haikara kiertää kaukaa
10.2.2021 Tositarinoita: Vaali hyvää suhdetta asuinmaahasi
14.4.2021 Tositarinoita: Kukkia, kahvia ja kinastelua
21.4.2021 Tositarinoita: Miina ja Manu muuttavat taas
12.5.2021 Tositarinoita: Kansainvälinen työperäinen liikkuvuus ammattina
6.10.2021 Tositarinoita: Ulkomaasta kotimaaksi
13.10.2021 Tositarinoita: Isä tulikin mukana

Perhe maailmalla -kanavat projektin jälkeen

Verkkosivut: Perhe maailmalla -sivusto siirtyy vuoden 2022 alusta alkaen Suomi-Seura ry:lle. Perhe maailmalla, Nuoret maailmalla ja Seniorit maailmalla muodostavat ulkosuomalaisia ja paluumuuttajia verkossa palvelevan kokonaisuuden.

  • Blogi: Perhe maailmalla -blogi säilyy verkossa, sen ylläpito siirtyy Suomi-Seura ry:lle.
  • Facebook: facebook.com/perhemaailmalla yhdistetään Suomi-Seura ry:n Fb-sivuun: facebook.com/Suomi-Seura-ry
  • Instagram: Perhe maailmalla -projekti on käyttänyt Suomi-Seuran IG-tiliä. Tili löytyy jatkossakin osoitteesta instagram.com/suomi_seura/

Kiitokset!

Kiitokset kaikille Perhe maailmalla -projektin yhteistyökumppaneille, vertaisasiantuntijoille ja sidosryhmille sekä tilaisuuksiimme osallistuneille, palautetta antaneille ja blogin ja somekanavien seuraajillemme!

Teksti: Kristiina Andreasson/Perhe maailmalla -projekti

Perhe maailmalla -projektia (2019-2021) rahoitti Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA). Projektia koordinoivat Kvs-säätiö ja Suomi-Seura ry.

Kvs-säätiö (Kansanvalistusseura sr.) on arkisivistyksen ajatuspaja. Säätiön tarkoituksena on sivistystyön ja aikuiskasvatuksen edistäminen. Kvs on maan vanhin, sitoutumaton sivistyssäätiö. Kvs toimii vapaan sivistystyön ja elinikäisen oppimisen asiantuntijana ja kehittää elinikäisen oppimisen ratkaisuja yhdessä kumppaneiden kanssa. Osana Kvs-säätiötä toimiva Etäkoulu Kulkuri on ulkomailla asuvan oppilaan verkkokoulu, jossa lapsi oppii suomen kieltä ja suomeksi – tarvittaessa kaikkia peruskoulun aineita. Kulkurilla on 45 vuoden kokemus ulkomailla asuvien lasten etäopetuksesta. Nomadskolan är en finlandssvensk skola på nätet för dig som bor utomlands.

Suomi-Seura ry vahvistaa noin kahden miljoonan ulkosuomalaisen yhteyksiä Suomeen, tuo ulkosuomalaisuutta näkyväksi yhteiskunnallisessa keskustelussa ja päätöksenteossa sekä välittää ajanmukaista tietoa Suomesta ulkomaille. Suomi-Seura ry:n neuvontapalveluihin tulee vuosittain yli tuhat yhteydenottoa.