Kaksikielisen vanhemmuuden supervoimia myytävänä?

Tiedätkö tunteen, kun eräänä päivänä tajuaa, että lapsi ei opikaan puhumaan suomea, vaikka sitä puhuisi hänelle miten paljon tahansa? Ja ainoa neuvo, jonka kaikki antavat, on että yritä enemmän. Puhu aina lapselle suomea. Sisukkaasti vaan puret hammasta, niin kyllä se siitä. Kaikkesi saat yrittää, mutta mitään takuita paremmasta tulevaisuudesta ei ole. Tuntuu pahalta piinata lasta ja lapsi hermostuu. Ja hyvä ihme sentään, pitäähän meidän voida iloita lapsen toisesta kielestä, joka kasvaa kohisten. Mutta kun se on vastoin viisasta neuvoa, että aina pitää puhua lapselle suomea. Ja sitten jonain päivänä lapsesta ilmeisesti tulee kaksikielinen? Simsalabim? Entä, jos tämä neuvo olisikin pielessä ja sinun vaistosi olisi oikeassa?

Nallekarhu penkillä

Suomen kieltä aktivoimassa – artikkeli 4/4

Opetan Bilingual Potential -tapahtumissa vanhemmille miksi ja miten se on pielessä. On parempi tapa elää kaksikielistä perhe-elämää.

Vaikka nyt tekisi mieli heittää hanskat tiskiin suomen kielen kanssa, älä tee sitä ihan vielä. Kaksikielisen vanhemmuuden läpimurto on täysin mahdollinen, ja se saadaan aikaa eri tavalla ja vähemmällä vaivalla.

Uskon syvästi, että vanhemman rakkaus on lapselle tärkein asia maailmassa.

Lapsen rakastamisen omalla kielellämme pitäisi olla onnellinen asia meille ja lapsillemme. Sen ei pitäisi koskaan olla vaikeuksien ja riitojen lähde, ei edes kaksikielisissä perheissä.

Onneksi voimme korvata hämmennyksen, turhautumisen ja pettymykset konkreettisella edistyksellä.

Kehitys käynnistyy, kun harjoittelemme suomea yksinkertaisilla tavoilla, jotka vastaavat lapsen yksilöllisiin tarpeisiin. Aina ei tarvitse puhua suomea.

Nopeaa edistystä saadaan aikaan, kun tehdään tiettyjä strategisia asioita, lapselle optimaalisella tavalla ja tasolla. Nämä taidot voi oppia eikä harjoitteluun edes mene kohtuuttomasti aikaa.

Askel askeleelta edetessä oppimisen ilo ei koskaan lopu ja isotkin tavoitteet tulevat mahdollisiksi.

Kuulostaako kiinnostavalta?

Kaksikielisen puheen aktivoinnin jäsenenä voit oppia taitoja, jotka antavat sinulle ohjakset käteen lasten suomen kielen kehityksen kanssa. Tiedät missä vaiheessa oppimista lapsi on, mitä hän nyt tarvitsee ja voit opetella tekemään mitä kulloinkin tarvitaan.

Enää et ole neuvoton. Sinulla on kartta, kompassi, kiikari ja rinkka täynnä varusteita johtaa lapsi sujuvaan suomen kielen puheeseen, vaikka määränpää näyttäisi nyt hiukan kaukaiselta.

22.9.22 voit liittyä Kaksikielisen puheen aktivoinnin jäsenyyteen, joka opettaa sinulle taidot luoda ihania yhteisiä hetkiä, jotka lisäksi kasvattavat lapsen suomen kieltä.  

Supervoimia minulle ei valitettavasti ole myytävänä. Toisaalta osaan opettaa melko hyödyllisiä taitoja, jos haluat vakavissasi niitä oppia.

Uusien taitojen oppiminen vaatii ajatustyötä, avointa mieltä, ja tietoista harjoittelua. 

Puheen aktivoinnin tulokset riippuvat siitä, miten sinä käytät uutta tietoasi kotona. Näin ollen edistys on myös sinun ansiotasi. Arvaa miltä tuntuu, kun tekee työtä lapsen hyväksi ja näkee ilon, jota oppiminen lapselle tuottaa.

Tämän blogisarjan aiemmissa artikkeleissa vanhemmat ovat kertoneet, miltä tuntuu saada sellainen muutos aikaan.

Mitä tehdä nyt? Varaa paikka avajaisiin 22. syyskuuta. Siten liityt sähköpostilistalle, josta saat lisää tietoa asiasta.

Tervetuloa avajaisiin,

Soile

Ilmoittaudu suomenkielisen jäsenyyden avajaisiin 22.9.22 täällä https://www.bilingualpotential.org/FIN

Kirjoittaja: Soile Pietikäinen

Lue myös Suomen kieltä aktivoimassa -artikkelisarjan aiemmat osat:

1) ”Me ollaan jumissa. Mä yritän niin hirveästi, mutta lapsi ei silti opi suomea.” (4.7.2022)

2) ”Kerran vaan tajusin, että hän oli jutellut minulle suomeksi koko matkan ruokakauppaan.” (16.8.2022)

3) ”Meidät yllätti täysin, että lapsemme ei puhunutkaan meille suomea.” (2.9.2022)

Bilingual Potential on yksi Suomi-Seura ry:n vuoden 2022 yhteistyökumppaneista. Lue lisää yhteistyökumppanien ulkosuomalaisille tarjoamista palveluista täältä