”Me ollaan jumissa. Mä yritän niin hirveästi, mutta lapsi ei silti opi suomea.”

Usein kuulemme neuvon, että puhu vaan lapselle aina suomea, niin kyllä se oppii. Mutta kun se neuvo ei toimi, vaikka kuinka yrittäisi. Lapsi hermostuu ja itsestä tuntuu pahalta. Siinä alkaa miettiä, että mikä minussa on vikana, kun tämä on niin vaikeaa? Perhe maailmalla -blogi tarttuu härkää sarvista ja tarjoilee Suomen kieltä aktivoimassa -artikkelisarjassa lohtua, toivoa ja käytännöllistä apua vanhemmille, jotka kamppailevat lasten suomen kielen kanssa ulkomailla. Kumppanina meillä on kaksikielisyysasiantuntija Soile Pietikäinen, jonka menetelmät ja vertauskuvat ovat hiukan epätavallisia.

nainen leipoo

Suomen kieltä aktivoimassa – artikkeli 1/4

”Me ollaan jumissa. Mä yritän niin hirveästi, mutta lapsi ei silti opi suomea.” Tuntuuko tutulta? Tämä on yleisimpiä lauseita, joita vanhemmat sanovat, kun hakevat apua suomen kielen ongelmiin ulkomailla.

Jo tässä ensimmäisessä jutussa kuulemme vimmatusta vatkaamisesta, näkymättömistä aineista ja kahlaamisesta pienten purojen poikki. Ennen kaikkea kuulemme paljon lohdullista asiaa meidän ulkosuomalaisten lasten ja aikuisten hyvinvoinnista.

Artikkelisarjan ensimmäisessä osassa viemme teidät Frankfurtissa toimivan Sisu-radion ohjelmaan, jossa Soile selittää miksi on niin turhauttavaa yrittää opettaa lapselle suomea puhumalla lapselle suomea. Se on nimittäin sama, kuin vatkaisi vimmatusti tyhjässä kulhossa.

Ei ihme, ettei onnistu, eikä vaikeus ole edes vanhemman syytä. Moni meistä kantaa syyllisyyttä kaksikielisyyden vaikeudesta ihan turhaan.

Puolen tunnin radio-ohjelma tarjoilee hyvää mieltä ja käytännön ratkaisuja niin pienten lasten vanhemmille kuin ulkomailla kasvaneille aikuisille. Puolet ohjelmasta on omistettu käytännön asialle siitä, mitä vanhempi voi tehdä heti tänään oman lapsensa hyväksi.

Samalla selviää mitä tekemistä leivinjauheella on kukoistavan kaksikielisyyden kanssa.

Löydät Sisu-radion ohjelman täältä. Antoisaa kuuntelua!

***

Suomen kielen aktivoinnin artikkelisarjassamme on neljä osaa.

Julkaisemme kaksi vanhempien kirjoittamaa kertomusta siitä, miten lapsen suomen kielen voi pelastaa jopa tilanteissa, joissa ongelma yllätti perheen kerta kaikkiaan tai vanhemmalta oli mennä toivo ihan kokonaan.

Sarjan viimeisessä artikkelissa julkaisemme uutisen uudesta maksuttomasta palvelusta, joka on auki ulkosuomalaisille kerran vuodessa kolme viikkoa syyskuun alussa. Mitä ihmettä se voisi olla? Kenpä tietää?

Toisaalta, jos haluaisit heti tietää Soilen uudesta Kaksikielisen puheen aktivoinnin jäsenpalvelusta, joka aukeaa suomeksi 22.9.2022, voit vaikka kurkata tänne ja liittyä avajaisten sähköpostilistalle: www.bilingualpotential.org/FIN. Soilen perustama Bilingual Potential on yksi Suomi-Seura ry:n vuoden 2022 yhteistyökumppaneista ja ajankohtaista tietoa kumppanuudesta voi lukea täältä.