”Meidät yllätti täysin, että lapsemme ei puhunutkaan meille suomea.”

Siinäpä se! Ei äkkiä arvaisi, että jopa kokonaan suomalaisen perheen lapsella voi olla vaikeuksia suomen kielen kanssa ulkomailla asuessa. Se on kuitenkin yllättävän tavallista. Ulkopuoliset luulevat, että mikäs tuossa: helppo nakki! Mutta kotona vanhempi saattaa olla aika hämillään. Hyviä uutisia: puheen aktivointi on paljon helpompaa ja nopeampaa kokonaan suomalaisen perheen lapsella. Tänään jaamme tarinan siitä, miten 4-vuotias lapsi oli lähes kokonaan lakannut puhumasta suomea ja miten kieli nostettiin puolessa vuodessa taas terveen äidinkielen tasolle.

Leikkiviä lapsia suihkulähteen luona

Suomen kieltä aktivoimassa – artikkeli 3/4

Nyt lapsi puhuu suomea, koska hän nauttii sitä

Olemme Englannissa asuva suomalainen perhe – molemmat vanhemmat ovat suomalaisia ja kotikielenä on suomi. Tästä huolimatta poikamme ollessa vajaa 4-vuotias hän puhui kotonakin enimmäkseen englantia ja vastasi meidän suomenkielisiin kysymyksiimme englanniksi.

Aloitimme Puheen aktivoinnin nettikurssin huhtikuussa 2021. Puheen aktivoinnin kurssilla oli hämmästyttävä vaikutus ja jo kesä-heinäkuussa poikamme puhui ja vastaili meille paljon suomeksi.

Olimme sitten kahden viikon lomalla Suomessa elokuun alussa, ja loma vahvisti poikamme hyvin alkanutta suomen puhumista. Loman ajoitus nopeutti tätä prosessia, mutta ilman kurssia emme olisi pystyneet säilyttämään ja edelleen kehittämään hänen suomen kielen taitojaan loman jälkeen Englannissa.

Vaikka lapsemme meni syyskuussa kouluun eskariluokalle, englanti ei ole ottanut valtaa, vaan hän puhuu kotona suomea. Puoli vuotta kurssin aloittamisen jälkeen poikamme puhui jo ikäistään vastaavaa äidinkielen tasoista suomea. Ja mikä tärkeintä, hän puhuu suomea vapaaehtoisesti ja koska hän nauttii suomen puhumisesta.

Kurssi oli meille täydellinen: tehtävät ja ohjeet eivät olleet ylivoimaisia. Niitä oli helppo seurata ja sisällyttää päivittäiseen rutiiniimme. Oli yllättävää nähdä niin selvä vaikutus, kun muutimme pieniä asioita siinä, miten reagoimme lapseen. Oli myös silmiä avaavaa nähdä syyt ongelmien taustalla.

Se, ettei poikamme automaattisesti puhunutkaan meille suomea, yllätti meidät täysin – ja voimme jakaa häpeän ja turhautumisen tunteet tästä. Mutta apua on saatavilla ja avun hakemista ei tarvitse häpeillä.

Ilman Puheen aktivoinnin apua me emme olisi tänään perhe, joka käyttää Englannissa kotikielenään suomea – iloisina ja onnellisina.

Kirjoittaja: Maaret Ojalehto

Kuva: Robert Tudor / Unsplash

Kaksikielisen puheen aktivointi -kurssien toteuttaja Bilingual Potential on yksi Suomi-Seura ry:n vuoden 2022 yhteistyökumppaneista. Lue lisää yhteistyökumppanien ulkosuomalaisille tarjoamista palveluista täältä