Kulttuuria omalta kotisohvalta 3/3: ooppera, baletti, konsertit ja radio

Tässä kolmiosaisessa blogisarjassa esitellään mahdollisuuksia tutustua suomalaiseen kulttuuriin virtuaalisesti. Digitalisaation myötä pääsee nykyään tutustumaan muun muassa suomalaisiin museoihin, elokuviin ja oopperaan internetin välityksellä lähes mistä päin maailmaa tahansa. Digitaaliset kulttuuripalvelut ovat loistava tilaisuus tutustua suomalaiseen kulttuuriin esimerkiksi niille, jotka asuvat Suomen ulkopuolella. Tässä blogisarjan kolmannessa osassa käsitellään oopperaa, balettia, konsertteja ja radiota.

kulttuuria-verkossa-3-pexels-1-scaled.jpg

Oopperaa, balettia, konsertteja ja radiota verkossa

Suomalaiseen musiikkiin ei ole vaikea päästä käsiksi, vaikka ei Suomessa asuisikaan. Nykypäivänä sovelluksista, kuten YouTubesta ja Spotifysta, voi kuunnella musiikkia ympäri maailman. Mutta entä jos haluaisit kuunnella suomalaista radiota, josta kuulee musiikin lisäksi esimerkiksi puheohjelmia ja uutisia? Tai jos haluaisit kuunnella ja katsella oopperaa, joka on perinteisesti ollut hyvin kallista ja sitä paitsi saatavilla vain, jos pääset katsomaan sitä paikan päälle? Onneksi myös näistä palveluista on nykypäivänä saatavilla digiversiot.

Korkeakulttuuri: ooppera, baletti ja konsertit

Korkeakulttuuri on perinteisesti ollut suurelle osalle ihmisistä melko huonosti saavutettavissa lähinnä sen kalliin hintatason takia. Esimerkiksi oopperaa ei myöskään pääse katsomaan ihan jokaisessa kylässä, joten myös pitkät välimatkat saattavat estää ihmisiä kuluttamasta korkeakulttuuria. Onneksi nykyään korkeakulttuuri on paljon saavutettavampaa sekä taloudellisesti että välimatkojen kannalta. Suomalaista oopperaa ja balettia näkee helpoimmin Suomen kansallisoopperan ja -baletin Stage24-palvelussa. Palveluun pitää luoda käyttäjätunnus, mutta videoiden katsominen on täysin ilmaista. Palvelussa on nähtävissä tallenteita eri ooppera- ja balettiesityksistä ja siellä voi silloin tällöin seurata myös live-esityksiä. Tallenteet ovat katsottavissa vain rajatun ajan, joten jos sinua kiinnostaa jokin tietty esitys, muista katsoa se ennen kuin se poistuu sivustolta. Toinen sivusto, jossa oopperaa voi katsoa ilmaiseksi on OperaVision. Palvelusta ei löydy tällä hetkellä yhtään suomalaisessa oopperassa esitettyä teosta, mutta kansallisooppera ja -baletti on yksi palvelun kumppaneista 29 muun eurooppalaisen oopperatalon lisäksi. Palvelusta löytyy laaja valikoima laatuoopperaa täysin maksutta ja valikoima myös vaihtelee ajoittain.

Suomessa esitetyn klassisen musiikin kuunteluun löytyy useita eri palveluita. Haluatpa sitten kuunnella klassista musiikkia Turun filharmonisen orkesterinHelsingin kaupunginorkesterin tai Radion sinfoniaorkesterin soittamana, riittää että vierailet kyseisen orkesterin nettisivuilla. Kaikilla kyseisillä sivustoilla löytyy videotallenteita konserteista, joten pääset äänen lisäksi ihailemaan kuvamateriaalia soittajista ja kapellimestarista. Voit myös seurata konsertteja livenä samalla kun ne esitetään. Jos olet klassisen musiikin ystävä, nautit varmasti myös Ylen orkesterikoneesta. Radion sinfoniaorkesteri soittaa orkesterikoneessa Jean Sibeliuksen Finlandiaa, ehkä tunnetuinta suomalaisen säveltämää klassisen musiikin teosta. Voit seurata orkesterikoneesta, mikä soitin on äänessä kussakin kappaleen osassa ja esimerkiksi korostaa halutessasi tietyn soitinryhmän kuuluvuutta.

Myös teatteri lasketaan usein korkeakulttuurin piiriin. Teatteri-esitysten digitalisoituminen edistyi huomattavasti korona-aikana, mutta valitettavasti useimmat teatterit ovat sen jälkeen palanneet esittämään teoksiaan vain liveyleisölle. Jos haluat tutustua teatterirakennuksiin, se tosin onnistuu ilmaiseksi verkossa. Tampereen teatterin virtuaalikierrokselle pääset osallistumaan täältä. Aleksanterin teatteria taas esittelee virtuaalisesti kreivitär Amalie Adlerberg täällä. Jos taas ymmärrät suomalaista viittomakieltä, viittomakielisestä kirjastosta löytyy sinulle paljon materiaalia, mukaan lukien ilmaiseksi katseltavia teatterinäytöksiä.

Radio ja podcastit

Suomalaisesta radiosta voi toki kuunnella myös klassista musiikkia ja oopperamusiikkia, mutta jos sinua kiinnostaa myös toisenlainen musiikki, internetissä on saatavilla ilmaiseksi laaja valikoima radiokanavia, joista voit valita mieleisesi. Voit kuunnella suomalaista radiota verkossa joko Radioplayerissä tai Nettiradiossa. Radiokanavat soittavat musiikkia laidasta laitaan, mutta jos sinua kiinnostaa kuunnella nimenomaan suomalaista musiikkia, monet kanavat keskittyvät juuri sen soittamiseen. Esimerkiksi SuomiRock soittaa nimensä mukaan suomalaista rock-musiikkia, Suomipop suomalaista pop-musiikkia ja SuomiRäp taas suomalaista rap-musiikkia. Radiokanavilta voit kuunnella myös esimerkiksi uutisia, urheilulähetyksiä ja laajaa valikoimaa erilaisia puheohjelmia. Pääset kuuntelemaan suomalaisia radiokanavia Radioplayer-sovelluksessa valitsemalla asetuksista maaksesi Suomen. Jos sovellus ei ole saatavilla asuinmaassasi, voit silti kuunnella Radioplayerin kanavia yllä linkatulla internet-sivustolla.

Jos olet kiinnostunut erityisesti puheohjelmista, löytyy Yle Areenasta kattava kokoelma myös niitä. Yle Areena Podcastit -sivustolta löydät podcasteja muun muassa historiasta, julkisuuden henkilöistä, politiikasta, tieteestä, urheilusta, kulttuurista ja monesta muusta aiheesta. Valitettavasti osa podcasteista on maarajoitettu, joten et välttämättä pääse kuuntelemaan niitä Suomen ulkopuolella ilman VPN-yhteyttä. Sovelluksissa kuten Spotifyssa ja Suplassa musiikin ja podcastien kuuntelusta ei ole pakko maksaa, mutta ilmaiselle kuuntelulle on yleensä asetettu jonkinlaisia rajoituksia, ja sovellukset soittavat sinulle luultavasti paljon mainoksia, jos käytät niitä ilmaiseksi.

Tämä oli blogisarjan viimeinen osa. Tiedät nyt, mistä etsiä, kun haluat kuluttaa suomalaista kulttuuria omalta kotisohvalta käsin mitään maksamatta. Toivotamme sinulle jännittäviä ja sivistäviä kulttuurimatkoja!

Blogisarjan ensimmäisessä osassa käsiteltiin digitaalisia museoita ja toisessa osassa internetistä ilmaiseksi löytyviä kirjoja, elokuvia ja tv-sarjoja. Pääset lukemaan blogisarjan ensimmäisen osan tästä ja toisen osan tästä.