Kulttuuria omalta kotisohvalta 1/3: museot

Tässä kolmiosaisessa blogisarjassa esitellään mahdollisuuksia tutustua suomalaiseen kulttuuriin virtuaalisesti. Digitalisaation myötä pääsee nykyään tutustumaan muun muassa suomalaisiin museoihin, elokuviin ja oopperaan internetin välityksellä lähes mistä päin maailmaa tahansa. Digitaaliset kulttuuripalvelut ovat loistava tilaisuus tutustua suomalaiseen kulttuuriin erityisesti heille, jotka asuvat Suomen ulkopuolella. Tässä blogisarjan ensimmäisessä osassa käsitellään digitaalisia museoita.

Kulttuuria-verkossa-museo-kuvituskuva-pixabay-1-pieni.jpg

Virtuaalinen vierailu museossa

Vaikka digitaalisten museoiden alkuperäinen tarkoitus on ollut houkutella vieraita itse paikan päälle, ovat digitaaliset museopalvelut kehittyneet niin pitkälle, että nykyään vain virtuaalinen kulttuurivierailu riittää monelle. Nykypäivänä digitaalisten museoiden onkin tarkoitus tukea museorakennusten toimintaa ja tallentaa digitalisoitua taidetta yleisön nähtäväksi.

Osoitteessa digimuseo.fi pääset katsomaan suomalaisten museoiden digitaalisia näyttelyitä. Sivuston kautta voit tutustua kotimaiseen nykytaiteeseen sekä taideklassikoihin, joiden syntyperät ulottuvat ympäri Suomea. Voit käyttää digimuseon palveluita ympäri maailmaa missä ja milloin tahansa täysin ilmaiseksi.

Tällä hetkellä löydät digimuseon näyttelyistä esimerkiksi kansallisaarteemme Suomen Joutsen -museolaivan, joka sijaitsee Turun satamassa. Museolaivan näyttelyssä pääset tutustumaan laivan pitkään historiaan esineiden, kuvien, filmien sekä muistelmien avulla. Voit lukea ja kuunnella pätkiä laivan historiasta neljällä eri kielellä ja tutkia laivan eri osia 360-toiminnon avulla. Museolaiva järjestää myös ohjattuja virtuaalikierroksia pyydettäessä.

Myös museot.fi-sivustolta löytyy lista suomalaisista museoista, joissa voit vierailla virtuaalisesti. Osa museoista tarjoaa virtuaalisia näyttelyitä, kun taas toisissa voit kierrellä Google Mapsin avulla klikkaamalla maassa näkyviä nuolia. Näitä ovat muun muassa:

Virtuaalisia museoita on listattu myös osoitteessa opimuseossa.fi, mistä löydät esimerkiksi Suomen kansallismuseon vaikuttavat digikokoelmat sekä Apteekkimuseon ja Qwenselin talon viittomakielisen opastuksen. Jos haluat tutustua museoihin monipuolisesti ympäri Suomea, jotkut kunnat ja kaupungit ovat myös koonneet alueellaan olevien digimuseoiden näyttelyjä yhdelle nettisivulle. Löydät esimerkiksi Espoon museoiden digikokoelmia täältä ja Tampereen seudun digitaalisia kulttuurituotteita täältä.

Jos sinua kiinnostaa jokin museo erityisesti, kannattaa vierailla suoraan kyseisen museon nettisivuilla ja katsoa, löytyisikö kyseisestä museosta digiversiota. Useimpien museoiden verkkosivulta löytyy ainakin jonkinlaisia verkkoaineistoja, kuten tekstejä ja videoita. Toisista museoista taas löytyy kokonaisia 360°-virtuaalikierroksia, joihin kuuluu kuvia, äänitteitä ja tekstiä.

Sinun ei tarvitse jäädä paitsi suomalaisesta kulttuurista, vaikka et pääsisikään käymään suomalaisissa museoissa paikan päällä. Sukella siis rohkeasti digitaalisiin kulttuurielämyksiin ja tutustu Suomen taiteen ja historian rikkaaseen maailmaan, vaikka omalta kotisohvalta käsin!

Blogisarjan seuraavassa osassa käydään läpi internetistä ilmaiseksi löytyviä kirjoja, elokuvia ja tv-sarjoja.