Äidinkielen päättöarvosana on ulkosuomalaiselle nuorelle tärkeää valuuttaa

Kulkuri-Verkko-opiskelu-kuvapankkikuva-medium.jpg

Kevät on jatko-opintoihin hakeutuville nuorille jännittävää aikaa. Suomen yhteishaku sekä toisen asteen että korkea-asteen koulutuksiin on keväällä, ja pohdinnat tulevaisuuden suunnasta koskevat myös ulkosuomalaisia nuoria.

Kun ulkosuomalainen nuori haluaa jatkaa opintietään Suomessa, asiaan kannattaa perehtyä hyvissä ajoin. Suomen koulutusjärjestelmä ja opiskelukulttuurit voivat olla hyvin erilaisia asuinmaahan verrattuna, ja opintojen alku voi vaatia aimo annoksen sinnikkyyttä ja sopeutumiskykyä.

Suomen kielen taito on jatko-opinnoissa menestymisen kulmakivi. Kulkurissa kielitaitoa voi kehittää suomen kielen ja kirjallisuuden kursseilla, jotka antavat hyvän pohjan suomenkielisiin jatko-opintoihin.

Kulkurin ulkomailla asuva oppilas voi suorittaa suomen kielen ja kirjallisuuden perusopetuksen oppimäärän erityisessä tutkinnossa, ja saada päättöarvosanan Kulkurin yhteistyökoulun, Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulun kautta. Päättöarvosanan edellytyksenä on osallistuminen valvottuun päättökokeeseen.

Toisen asteen opintoihin eli lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin ei ole erillisiä kielitaitovaatimuksia ulkosuomalaisille hakijoille. Rehtori päättää tapauskohtaisesti ulkomaisella todistuksella hakevien oppilaaksi ottamisesta. Kulkurin kautta suoritetusta suomen kielen ja kirjallisuuden päättöarvosanasta on etua, sillä se kertoo hakijan kielellisistä valmiuksista suomenkielisiin jatko-opintoihin.

Suomalaiset yliopistot sen sijaan edellyttävät ulkomaisella todistuksella hakevilta todistuksen suomen kielen taidosta. Kielitaidon osoittamisen tavat vaihtelevat tutkinnoittain, ja ne kannattaa aina selvittää hakukohteesta. Kulkurin kautta saatava suomen kielen ja kirjallisuuden päättötodistus on useimmissa tutkinnoissa hyväksytty kielitaitotodistus.  

Jatko-opintoihin hakeutuminen on aina jännittävä hetki nuoren elämässä. Valinnoista ja vaihtoehdoista kannattaa keskustella hyvissä ajoin eri ammateissa toimivien aikuisten, opettajien ja opinto-ohjaajan sekä muiden nuorten kanssa, jotta nuori saisi mahdollisimman paljon tietoa ja erilaisia näkökulmia valintojensa tueksi.

Lue aiheesta lisää täältä.

Kirjoittaja: Opinto-ohjaaja Minna Myllymäki, Etäkoulu Kulkuri, [email protected]