Vinkkejä kansainvälisen parisuhteen ja perheen perustamiseen

Rakkaus yhdistää ihmisiä yli maarajojen. Rakkaus on tunne, jonka varaan parisuhde rakentuu. Rakkaus on kiintymystä, yhteenkuuluvuuden tunnetta ja halu olla yhdessä toisen kanssa. Kumppanuudelta toivomme hyväksyntää ja kunnioitusta. Parisuhteessa liitytään osaksi toisen maailmaa ja tulevaisuutta. Kansainväliseen parisuhteeseen liittyy erityisvivahteita, jotka rikastuttavat suhdetta ja vaativat tasapainottelua kulttuurien välillä. Ylirajaisuus, kulttuuri ja kieli tuovat suhteeseen ja perhe-elämään omat ulottuvuutensa, joita on hyvä pohtia jo seurustelusuhteen alussa.

Hietanen-blogi-pexels-3_medium.jpg

Tasapainottelua kahden kulttuurin välillä

Kun kumppani on toisesta maasta, on hyvä tutustua hänen kulttuuriinsa, uskontoonsa ja kotimaahansa jo heti seurustelusuhteen alusta alkaen. Kannattaa olla realisti ja ymmärtää, että kannamme mukanamme aina synnyinmaahamme, kotiimme ja kasvatukseemme liittyviä uskomuksia, normeja, käsityksiä ja tapoja.  Ne vaikuttavat ajatteluumme ja käsityksiimme sekä tapaamme olla ja elää suhteessa muiden ihmisten kanssa. On hyvä myös valmistautua siihen, että osalla läheisistä tai ystävistä voi olla ennakkoluuloja parisuhteeseen tai yhteisen perheen perustamiseen liittyen. Näitä ennakkokäsityksiä voi taklata yhdessä pariskuntana avoimesti muihin suhtautuen ja samalla muistaen, että vain pariskunta itse tietää, millaista juuri tässä suhteessa on olla ja elää.

Kannattaa olla realisti ja ymmärtää, että kannamme mukanamme aina synnyinmaahamme, kotiimme ja kasvatukseemme liittyviä uskomuksia, normeja, käsityksiä ja tapoja.

Kahden kulttuurin liitossa elävät ovat nostaneet esille toisen kulttuuriin, tapoihin ja perinteisiin tutustumisen merkityksen. Kumppanin kanssa olisi myös tärkeätä keskustella siitä, millä tavoin itse ajattelee oman kotimaansa kulttuuriperimän vaikuttavan vaikkapa parisuhteelle asetettuihin odotuksiin tai sukupuolirooleihin. On myös hyvä miettiä, missä asioissa on itse valmis joustamaan ja mitkä asiat ovat sellaisia, joista ei halua luopua, esimerkiksi tavat, periaatteet tai arvot. On hyvä tutustua muihin kyseiseen maahan muuttaneisiin ja jakaa ja vaihtaa heidän kanssaan kokemuksia ja ajatuksia. Usein itselle vieraassa maassa menee aikaa sopeutumiseen, kielen oppimiseen sekä arjen rakentumiseen.

Dialogin merkitys korostuu kansainvälisessä suhteessa

Mahdollisen kielellisen ilmaisun ongelmat turhauttavat ja voivat aiheuttaa väärinymmärryksiä. Yksi tekijä on yhteisen tunnekielen puuttuminen. Kielitaito on avainasemassa, jotta sopeutuu elämään ja yhteisöön itselle vieraassa maassa. Yhteisen kielen puuttuminen voi parisuhteessa olla haaste, mutta ei ylitsepääsemätön vaikeus. On hyväksyttävä mahdollisten väärinkäsitysten syntyminen ja varattava aikaa sille, että asioita on tarpeen selventää ja selittää.

Avoimuus ja asioista keskusteleminen sekä toisen ajatuksista ja toiveista kiinnostuminen luovat perustaa toimivalle parisuhteelle ja yhteiselle perheelle.

Parisuhteen tilanne ja tasapaino muuttuvat, jos suhteeseen syntyy lapsia. Lasten kasvatukseen liittyy monenlaisia perinteitä, arvoja ja tapoja, joista olisi hyvä keskustella etukäteen. Lasten syntymä voi myös vahvistaa omien kulttuuristen tapojen ja perinteiden noudattamista, joita ennen lapsia ei ole niin toteutettu. Vanhemmuuteen liittyy myös erilaisia odotuksia, normeja ja sukupuoleen sidottuja perinteitä, joten kannustan tutustumaan kumppanin lapsuusaikaan ja kasvatukseen jo ennen yhteisten lasten syntymää. On myös hyvä selvittää, miten kunkin maan lainsäädäntö säätelee esimerkiksi puolisoiden ja lasten asemaa perheissä ja avioliitossa.

Parisuhteessa on hyvä olla riittävästi yhtenäisyyttä, yhdessäoloa ja yhteistä tekemistä. On myös tärkeä säilyttää oma erillisyys toisesta esimerkiksi tapaamalla välillä ystäviä itsekseen ja harrastamalla omia juttuja. Ylirajaisuus, kulttuuri ja kieli tuovat suhteeseen ja perhe-elämään oman ulottuvuutensa. Avoimuus ja asioista keskusteleminen sekä toisen ajatuksista ja toiveista kiinnostuminen luovat perustaa toimivalle parisuhteelle ja yhteiselle perheelle.

Kirjoittaja:

PaiviHietanen_ed_pieniIMG_1565-1.jpg

Päivi Hietanen

Ero lapsiperheessä-työn asiantuntija

Ensi- ja turvakotien liitto