Vertaistukea blogiteksteistä

Perhe maailmalla -sivustolla on julkaistu paljon blogitekstejä, jotka kertovat ulkosuomalaisten kokemuksista eri elämäntilanteissa. Nämä kirjoitukset voivat toimia vertaistukena ja voimavarana muille samankaltaisia tilanteita läpikäyville.

vertaistukikuvitus.jpg

Mitä vertaistuki on?

Kun muutat toiseen paikkaan, kyseessä voi olla isokin elämänmuutos. Siihen voi liittyä erilaisia sopeutumiseen liittyviä kysymyksiä ja saatat haluta tukea kokemiisi asioihin tai ihan vain jutella niistä jollekulle. Joskus voi kuitenkin tuntua siltä, etteivät toiset ymmärrä, mitä itse koet. Kuuntelijalle voi olla hankalaa ymmärtää jotain, mitä ei ole itse kokenut. Voit kaivata keskusteluja tai näkökulmia samankaltaisissa tilanteissa olleilta henkilöiltä. Tällöin vertaistuesta voi olla apua.

Vertaistuella on monia muotoja, mutta pohjimmiltaan se perustuu tasavertaisten henkilöiden kanssakäymiseen, jossa he jakavat samankaltaisia elämänkokemuksiaan. Keskinäinen solidaarisuus ja kuulluksi sekä ymmärretyksi tuleminen ovat tärkeitä vertaistuessa. Tällöin vertaistuki voi olla myös vastavuoroista.

Blogitekstit ovat yksi vertaistuen muoto. Vertaistuki blogiteksteistä ei välttämättä ole suoranaisesti vastavuoroista, vaikka se voi olla sitäkin. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö tällaisesta vertaistuen muodosta olisi hyötyä. Blogitekstit voivat olla joissain tilanteissa saavutettavampia kuin muut vertaistuen muodot, sillä niitä voidaan lukea milloin vain ja missä vain.

Opastavat, lohduttavat ja/tai rohkaisevat blogitekstit

Vertaistuelliset blogitekstit voivat olla esimerkiksi opastavia, lohduttavia ja/tai rohkaisevia. Kristiina Andreasson on kirjoittamisen oppiaineen kandidaatintutkielmassaan pohtinut kirjoittamista ulkosuomalaisten vertaistuen välineenä. Tutkielman keskiössä olivat täällä Perhe maailmalla -sivustolla julkaistut Tositarinoita blogitekstit (blogitekstit ovat listattuna muiden hyvien julkaisujen kanssa täällä). Tositarinoita blogeissa ulkosuomalaiset kertovat omista kokemuksistaan ja ajatuksistaan ulkosuomalaisina. He toimivat eräänlaisina vertaistukiasiantuntijoina.

Tositarinoita -blogitekstien edellytyksenä olivat vertaistuellisuuden lisäksi toivo ja voimaannuttava loppu. Kirjoittajat tuottivat näiden ehtojen sisällä tekstin jostakin elämäntapahtumastaan ja jakoivat sen muiden luettavaksi. Andreasson teki tutkielmaansa liittyen kyselyn blogien kirjoittajille. Vastauksissaan kirjoittajat kertoivat, että kirjoittaminen on auttanut heitä jäsentämään omia ajatuksiaan ja toiminut apuna oman elämäntilanteensa ymmärtämisessä.

Vaikka tekstit siis kertovat kirjoittajien omakohtaisista kokemuksista ja auttoivat kirjoittajia käsittelemään omia kokemuksiaan, ne toimivat myös vertaistuellisina teksteinä. Ne sisältävät esimerkiksi neuvoja, lohtua tai kannustusta muille samankaltaisia asioita kokeville henkilöille. Blogitekstit voivat kertoa elämänmuutoksista sekä niistä nousseista tunteista ja ne voivat olla tyyliltään opastavia. Näin ne voivat kertoa samankaltaisia asioita kokevalle: ”Hei, et ole tilanteessasi yksin. Minäkin koen samoja asioita.”

Ulkosuomalaisten yhteisö voimavarana

Vertaistuelle on tarvetta ja kysyntää. Esimerkiksi yksi neljäsosa Suomi-Seuran neuvontakyselyyn (1/2023) vastanneista toivoi blogimuotoisia ulkosuomalaisten ja paluumuuttajien kokemustarinoita. Myös vertaistuellisille keskustelutilaisuuksille koettiin olevan tarvetta.

Ulkosuomalaisilla on usein yhteistä kokemuspohjaa ja muiden samankaltaisten kokemusten kuulemisesta voi olla paljon hyötyä. Salla Päivähonka on omassa ulkosuomalaisia bloggaajia käsittelevässä kandidaatintutkielmassaan huomannut, kuinka samaa kokemuspohjaa omaavat ryhmät toimivat suurena voimavarana. Ulkosuomalaisten välinen verkostoituminen ja kokemusten jakaminen voi muun muassa toimia tukena ja apuna sopeutumisessa uuteen elämäntilanteeseen.

Ulkosuomalaisten yhteisö voi siis toimia suurena voimavarana ja kaikki kertomukset elämäntilanteista ulkosuomalaisena voivat hyödyttää kertojan lisäksi myös sen kuulijoita tai lukijoita. Myös esimerkiksi ulkosuomalaisilla paluumuuttajilla voi olla tarvetta vertaistuelle ja paluumuuttajien joukkoon voi saada yhteyden vaikka juuri blogitekstien kautta. Vertaistuelliset kertomukset voivat tukea monenlaisissa elämäntilanteissa olevia henkilöitä.

Jos haluat itse lukea muiden kokemuksista, tänne Perhe maailmalla -sivustolle on koottu paljon omaelämänkerrallisia kirjoituksia monista eri tilanteista sekä näkökulmista. Lisäksi voit kokeilla kirjoittaa omista kokemuksistasi ja ajatuksistasi ulkosuomalaisuuteen tai esimerkiksi paluumuuttoon liittyen, sillä se voi auttaa myös sinua itseäsi jäsentämään ja ymmärtämään omia tunteitasi. Jos et tiedä, miten aloittaa, Kristiina Andreasson ehdottaa kanditutkielmassaan ottamaan mallia olemassa olevista vertaistuellisista teksteistä. Voit siis hyödyntää tätä mahtavaa voimavaraa monella eri tavalla!

Teksti: Salla Päivähonka

Lähteet:

Andreasson, K. (2022). Kokemuksesta vertaistukikertomukseksi – kirjoittaminen ulkosuomalaisten vertaistuen välineenä. [Kandidaatintutkielma, Jyväskylän yliopisto, avoin yliopisto]. JYX. Kandidaatintutkielman voit lukea tästä.

Päivähonka, S. (2021). Verkostot, tiedot ja taidot kulttuurien välillä – Suomalaisten naisten pääomia ulkomailla. [Kandidaatintutkielma, Lapin yliopisto].