Ulkosuomalaisuutta näkyväksi

Kansanvalistusseuran yhteistyökumppani Perhe maailmalla -hankkeessa on Suomi-Seura ry. Seuralla on yli 90 vuoden kokemus ulkomaille muuttoon, ulkomailla asumiseen ja Suomeen paluuseen liittyvässä neuvonnassa.

Blogi-010420-Suomiseura.jpg

– Olemme Suomi-Seurassa todella iloisia Perhe maailmalla -yhteistyöhankkeesta! Hankkeessa tarjotaan luotettavaa tietoa, asiantuntemusta sekä vertaistukea maailmalla oleville perheille ja kehitetään heille entistä parempia palveluita, sanoo Suomi-Seura ry:n toiminnanjohtaja Tina Strandberg.

– Hanke tukee hyvinvointia ja jaksamista uudessa kotimaassa, ja samalla saamme myös lisätietoa maailmalla olevista perheiden tilanteesta ja tarpeista.

Tietoa, vuorovaikutusta ja ulkosuomalaisten edunvalvontaa

Suomi-Seuran missiona on olla ulkosuomalaisten asiantuntija- ja palvelujärjestö. Tavoitteena on tarjota parasta palvelua ulkosuomalaisille.

– Suomi-Seura vahvistaa kahden miljoonan ulkosuomalaisen yhteyksiä Suomeen. Seura myös edistää ulkosuomalaisten ja Suomen välistä vuorovaikutusta sekä vaalii kulttuurista yhteyttä. Suomi-kuvaa seura vahvistaa esimerkiksi välittämällä ajanmukaista tietoa Suomesta ulkomaille, summaa Tina Strandberg.

Suomi-Seura haluaa saada ulkosuomalaisuutta näkyväksi yhteiskunnallisessa keskustelussa ja päätöksenteossa. Seura julkaisee Suomen Silta -lehteä sekä oppaita ja järjestää koulutuksia. Seura jakaa avustuksia ulkosuomalaisyhteisöille ja -medialle.

Seuran neuvontapalvelun suosituimmat kysymykset liittyvät kansalaisuuteen, äänestämisoikeuteen, verotukseen, sosiaaliturvaan ja ulkomailla opiskeluun. Seuralla on myös tukihenkilöverkosto ulkomailla.

Laaja yhteistyöverkosto

Suomi-Seura tekee laajasti yhteistyötä eri toimijoiden kanssa.

– Yhteistyötahojamme erilaisissa hankkeissa ja tapahtumissa ovat muun muassa Siirtolaisuusinstituutti, Opetushallitus, Suomi-koulujen Tuki ry, Suomen Merimieskirkko ry, Suomen evankelisluterilaisen kirkon ulkosuomalaistyö, Helsingin yliopisto ja ministeriöt, luettelee Tina Strandberg.

Suomi-Seuran alaisuudessa toimii ulkosuomalaisyhteisöjen yhteistyöfoorumi ulkosuomalaisparlamentti (USP). Ulkosuomalaisparlamentin toiminnassa on mukana yli 530 ulkosuomalaisyhteisöä. USP:n saavutuksia ovat mm. kaksoiskansalaisuus ja kirjeäänestys ulkosuomalaisille.

Ulkosuomalaisparlamentin istunnot järjestetään 2-3 vuoden välein. Seuraavan istunnon oli tarkoitus olla kesäkuussa 2020, mutta koronavirustilanteen vuoksi se on siirretty vuodelle 2021. Ajankohta tarkentuu myöhemmin.

Teksti ja kuva: Kristiina Andreasson

Suomi-Seura ry:n päätehtävät

  1. ulkosuomalaisten neuvonta
  2. ulkosuomalaisasioista tiedottaminen
  3. ulkosuomalaisten edunvalvonta
  4. ulkosuomalaistoimijoiden avustaminen