Musiikkia perhe-elämään – ihana tapa tukea lapsen suomen kieltä

Kuvittele eteesi rivi taaperoita, joiden sanavarasto on alkanut kehittyä. He laulavat muskarissa ensimmäisiä säveliään sanoilla ”Meidän bändi rokkaa” ja taputtavat käsillä pontevasti toistaen sanaparia ”polvi täp”, joka jää myös korvamatona muistiin. Todistan tätä ihmettä harva se päivä! Muskarissa rokataan legendaarisen rumpukompin tahtiin joka viikko, joten ei ole ihme, etteikö rytmi ja yksinkertaiset sanat jäisi mieleen – ehkäpä koko loppuelämäksi!

kaksi pientä lasta ja soittimia

Musiikilla on erityinen voima vaikuttaa lapsen kielenkehitykseen; tästä on useita tutkimuksia. Pääosin tämän takia muskarit ovat Suomessa suosituin harrastus alle kouluikäisille lapsille vauvoista eskari-ikäisiin. Toki musiikin vaikutukset ulottuvat myös kokonaisvaltaisesti lapsen älylliseen kehitykseen, tunneälyyn sekä sosiaalisiin taitoihin. Ja mikä parasta – muskari on yleisesti ottaen veikeän hauskaa puuhaa, joten kieli kehittyy kuin itsestään.

Ulkosuomalaisten perheiden lapsille suomen kielen ylläpitäminen on oma haasteensa, kun valtakielenä on jokin muu kieli. Musiikki on eittämättä paras työkalu helpottamaan tätä pulmaa, ja sen voi tehdä kotona ilman muskariakin.

Tässä muutamia vinkkejä, miten lapsen suomen kieltä voi vahvistaa Suomen rajojen ulkopuolella musiikin keinoin:

  1. Laula, laula ja laula

Tätä ei voi kylliksi painottaa. Laulaminen on todistetusti kaikkein tehokkain keino saada lapsi omaksumaan kieltä. Mitä aikaisemmin aloitat, sen parempi. On nimittäin havaittu, että sikiö äidin kohdussa osaa jo erottaa sävelkorkeuksia, puhumattakaan siitä, että äidin (laulu)ääni luo turvallisuutta ja hyvän olon tunnetta.

Tässä kohtaa voin jo heti muistuttaa, että lauluäänen laatutasolla tai vireydellä ei ole mitään merkitystä. Lapsi saa kielenkehityksellisesti enemmän irti huoltajan laulamisesta kuin jos hänelle ei lauleta ollenkaan. Epävarmuus omista laulutaidoista on heitettävä romukoppaan – pääasia on, että laulat. Lapselle läheisimmän aikuisen laulu on kaikkein ihaninta maailmassa.

Mitä sitten laulaa? Lastenlauluperinne on valitettavasti kuihtumassa Suomessakin, ja monilta nykyajan vanhemmilta puuttuu muistista ehtymätön lauluarkku, josta poimia lapsille laulettavaa. Muistatko mitä lauluja sinulle laulettiin pienenä?

Ehkä nämä tulevat ensimmäisinä mieleen: Hämä-hämähäkki, Tuiki tuiki tähtönen, Elefanttimarssi, Pienen pieni veturi ja Jos sul lysti on. Aloita laulaminen vaikka näillä!

Katso tästä Funky Monkey Clubin ”afrikkahenkinen” versio Hämä-hämähäkki-laulusta.

2. Soita suomenkielistä musiikkia ja tanssikaa sen tahtiin

Musiikin tahdissa tanssiminen auttaa oppimaan ja hahmottamaan laulun sanoja. Löydä musiikin syke, taputelkaa ja keinukaa sen tahtiin. Vielä parempi jos laulatte mukana. Suomessa tehdään tällä hetkellä paljon laadukasta lastenmusiikkia, mainittakoon mm. Päistikka, Mutaveijarit, Lasten musiikkiorkesteri Ammuu!, Fröbelin palikat, Mimmit, Mimi ja Kuku ja Naattiorkesteri. Myös Funky Monkey Clubin musiikkia voi kuunnella Spotifysta levyltä Ngang Ngang Tanssitaan!.

Tanssittava musiikki voi toki olla myös jotain sinun omaa suomenkielistä suosikkimusiikkiasi. Jos pääset paremmin tanssitunnelmaan vaikka kuuntelemalla Vesalaa, niin mikä ettei! Lapsen kannalta on mahtavaa, että oma huoltaja nauttii musiikista ja tanssimisesta yhtä lailla.

3. Käytä soittimia

Ota soittimet mukaan, kun laulatte tai kun kuuntelette yhdessä musiikkia. Soittaminen tuo lisähauskuutta musiikin kokemiseen. Anna lapsen kokeilla erilaisia soittimia. Kaupoista saa huokeita helistimiä ja lyömäsoittimia, mutta myös kotoa voi löytyä äänilähteitä yllättävistä paikoista. Keittiön kaapeista varmasti löytyy muutama kulho ja puinen lasta ja kylpyhuoneesta muoviämpäri. Ota ne mukaan rummuiksi musiikkileikkeihin.

4. Muista toisto

Funky Monkey Clubin lähi- ja etämuskareissa toisto on pääroolissa. Samat kappaleet toistuvat viikko toisensa jälkeen – toki pienten elementtien vaihtuessa siellä täällä. Aikuiselle se voi tuntua kyllästyttävältä ja ehkä ärsyttävältäkin, mutta lapselle rutiinimaisuus ja toisto ovat itse asiassa elämän suola. Samojen laulujen ja sanojen toisto takaavat sen, että kieli painuu mieleen sävelen ja rytmin siivellä. Lisäksi ennakoitavuus tuottaa lapselle suunnatonta iloa.

Siispä laula samaa Hämähäkkilaulua uudestaan ja uudestaan viikko toisensa jälkeen, vaikka kuinka väsyttäisi. Jos tämän jaksat, huomaat jonain kauniina päivänä kuinka lapsesi laulaa laulua mukanasi sanasta sanaan suunnattomasti nauttien. Ja kun tämä vihdoin tapahtuu, voit viedä laululeikin seuraavalle tasolle: aloita laulu normaalisti, mutta pysähdy jossakin kohtaa ja anna lapsen laulaa ja täydentää seuraava sana tai fraasi yksin itse. Voi sitä riemua!

5. Musiikki osana arkea

Joskus on hankala löytää ja järjestää aikaa yhteisille musiikkituokioille. Jos upottaa musiikin osaksi arkea, siitä voi tulla luonnollinen ja hauska tapa, jota lapsi odottaa ja edellyttää. Vauvalle voi laulaa vaipanvaihdon yhteydessä ja liittää laulun jumppaliikkeisiin. Taaperon kanssa erilaiset siirtymälaulut ovat oivallisia tapoja sisällyttää musiikkia jokapäiväisiin askareisiin. Käytä esim. laulua ’Jos sul lysti on’ tähän tapaan: ”Jos sul’ lysti on, niin potalle nyt käy, jos sul lysti on, niin potalle nyt käy, jos sul lysti on ja tiedät sen, niin varmaan myöskin näytät sen…”  jne. Funky Monkey Clubilla on myös Siivouslaulu, jota soitamme ja laulamme, kun on aika kerätä soittimet pois muskarisalista. Voit laittaa sen soimaan joka kerta, kun teillä on leikkinurkkauksen siivoushetki (muista toisto!).

6. Osallistu etämuskariin

Koronapandemian myötä suomenkieliset muskarit tavoittavat nyt myös ulkosuomalaiset perheet, kun uusia etämuotoja on syntynyt ja kehitelty. Etämuskari voi olla hauska ja helppo lisä suomen kielen ylläpitämiseen ja kehittämiseen. Sieltä saa ideoita musiikkileikkeihin ja lauluihin. Tärkeää olisi, että aikuinen on mukana muskarileikeissä niin että vuorovaikutus on läsnä ruudun sillä puolen ja niin että perheen yhteinen ilo on mukana toiminnassa. Kun etämuskarin toisto ja rutiinimaisuus tulevat lapselle tutuksi, lapsi saattaa viihtyä sen äärellä hetkittäin yksinkin.

Musiikki on koko perheen yhteinen ilo

Nauttikaa musiikista koko perheen voimin ja anna lapsesi nähdä kuinka itse nautit siitä. Siihen iloon lapsen on helppo yhtyä. Musiikin tuoma mielihyvä virkistää ja rentouttaa, ja toden totta – siivittää myös kielenkehitystä kuin itsestään! Toivotan riemukkaita musiikkihetkiä!

Seuraa Funky Monkey Clubia some-kanavissa: Facebook, Instagram ja YouTube.

Teksti: Paula Anttila

Kirjoittajan yhteystiedot: paula(at)funkymonkeyclub.com Kirjoittaja on musiikkikasvattaja, laulaja, laulunkirjoittaja, muusikko ja yrittäjä Funky Monkey Clubissa. Paulalla on vahva tunne- ja kokemusside ulkosuomalaisuuteen – takana on 16 vuotta New Yorkissa ja yksi vuosi Italiassa. Funky Monkey Clubin muskarikonsepti on saanut inspiraationsa New Yorkin suositusta musiikkileikkikoulusta. Paula on myös toiminut New Yorkissa Suomi-koulun opettajana 2-3-vuotiaille lapsille. Nykyään hän asuu perheineen Lohjalla. Suomessa Paula puuhailee lasten ja nuorten kanssa pääkaupunkiseudulla toimien muskaritätinä, piano- ja laulunopettajana sekä Funky Monkey Club -bändin esiintyjänä.

Funky Monkey Club on yksi Suomi-Seura ry:n vuoden 2022 yhteistyökumppaneista. Funky Monkey Clubin etämuskari tarjoaa videokursseja, joita voi katsoa missä ja milloin vain, ilman aika- ja paikkarajoitteita. Katso lisätietoa täältä. Suomi-Seuran jäsenille Funky Monkey Club tarjoaa 15% alennuksen kaikista etämuskareista. Huom! Käytä ale-koodia SUOMI-SEURA.