LAPSIPERHEEN ERO MAAILMALLA

Tästä blogista löydät tietoa siitä, mitä sinun on hyvä ottaa huomioon, jos sinulle tulee ero ulkomailla asuessa.

Ero-Perhe-Maailmalla-kuva-Canva.jpg

Artikkeli on julkaistu Kaapatut Lapset ry:n sivustolla.

Usein kysyttyä lapsiperheen erosta ulkomailla

Parisuhteessamme on hankaluuksia ja erokin on käynyt mielessä. Mitä tulisi ottaa huomioon, jos suunnittelen eroa ulkomailla? 

Jokaisella maalla on omat säännöksensä avioeron hakemisessa. Tutustu siis asuinmaanne oikeuskäytäntöön, joka koskee avioeron myöntämistä, omaisuuden ositusta ja, mikäli teillä on lapsia, huoltajuus-, tapaamis- ja elatusasioita.   

Muista siis, että suomalaiset käytännöt eivät ole voimassa muissa maissa, vaikka samankaltaisuutta onkin esimerkiksi EU-maiden välillä. Näissäkin on moninaisuutta, kuten silloin, kun maa on katolinen ja avioliitto on solmittu katolisin menoin.  

Lasten asiat päätetään aina lasten vakinaisessa asuinmaassa. Ota siis selvää myös siitä, minkälaisia käytäntöjä on. Monissa maissa vanhemmat voivat sopia keskenään lasten huollosta, asumisesta, tapaamisista toisen vanhemman kanssa ja elatuksesta. Sopimus saattaa olla sellaisenaan voimassa tai se täytyy käydä rekisteröimässä.  

Mikäli ette pääse yhteisymmärrykseen yllä olevista lapseen liittyvistä asioista, ne on käsiteltävä asuinmaanne oikeudessa. Silloin suosittelemme paikallisen asianajajan palkkaamista, mikäli se suinkin on taloudellisesti mahdollista. Monissa maissa on oikeusapujärjestelmä, joka koskee myös siellä vakinaisesti asuvia ulkomaalaisia. Selvitä siis oikeutesi maksuttomaan oikeusapuun. Luetteloa asianajajista voit kysyä Suomen lähetystöstä.  

Joissain maissa myös lasten kanssa kotona ollut puoliso on oikeutettu elatusapuun. Selvitä tämäkin mahdollisuus, jos sinulla on tiukkaa talouden kanssa.  

Mistä apua ja tukea, kun ero on edessä ulkomailla? 

Tuen tarpeet vaihtelevat erotilanteessa paljon. Tavallista kuitenkin on, että eron eri vaiheissa kaipaa ainakin henkistä tukea, joka voi olla myös vertaistukea, sekä käytännön neuvoja asioiden hoitamiseen. Nämä asiat voivat olla edessä myös silloin, kuin ero tulee ulkomailla.

  • Perhe maailmalla -hanke tarjoaa monenlaisia näkökulmia perhe-elämän eri tilanteisiin. Eroon liittyviä lukuvinkkejä tämän sivun lopussa!
  • Jos lasten asioista syntyy erimielisyyksiä ulkomailla, vertaistukea ja neuvontaa on tarjolla Kaapatut Lapset ry:stä – myös etänä, paikasta riippumatta. Lue lisää tukimuodoistamme!
  • Seurakunnat tarjoavat tukea elämän kriiseissä ulkomailla, merimieskirkot maailmalla.
  • Läheisten tuki on tärkeää kriisin hetkellä – niin myös erotilanteessa. Siksi yhteyksiä kannattaa pitää sekä kotimaan läheisiin että uusiin läheisiin uudessa asuinmaassa. 
  • Suomen Mieli ry:n sivuilla vinkkejä ja linkkejä jaksamiseen ja omaan pohdintaan.
  • Miessakit ry tarjoaa Erosta elossa chatteja ja etävertaistukea miehille. 
  • Jos tilanteeseen liittyy väkivaltaa tai sen uhkaa, voit keskustella tilanteestasi Nettiturvakodin chatissa. Selvitä tarvittaessa myös paikallisen turvakodin yhteystiedot.
  • Selvitä myös, mitä toimintaa ja palveluita löytyy paikallisesti.

Voinko muuttaa lapseni kanssa takaisin Suomeen? 

Jos vanhemmilla on yhteishuoltajuus tai huoltajuussopimuksessa on määritelty lapsen asuinmaa, niin tarvitset toisen huoltajan tai tuomioistuimen suostumuksen muutolle. Lapsen vakinaisella asuinmaalla tarkoitetaan sitä maata, jossa lapset ovat käytännössä asuneet. Sillä, missä lapset ovat kirjoilla, ei ole merkitystä, ei myöskään heidän kansalaisuudellaan. Vakinaista asuinmaata mietittäessä katsotaan yleensä asumisen pituutta ja lapsen sopeutumista kyseiseen maahan. Asuinmaa saattaa muuttua vakinaiseksi nopeastikin, mikäli voidaan osoittaa, että muutto kyseiseen maahan oli tarkoitettu pysyväksi. Myös vanhempien pitkä työkomennus ulkomaille saattaa lapsen kannalta muuttaa tämän maan vakinaiseksi asuinmaaksi eli maaksi, jossa lapsen arki on toteutunut. 

Mikäli toinen huoltaja suostuu muuttoon, niin pyydä lupa kirjallisena. Luvasta tulee ilmetä, että huoltaja ymmärtää suhteensa lapseen muuttuvan etäisemmäksi. Osoituksena tästä luvassa olisi hyvä määritellä, miten toisessa maassa asuva vanhempi ja lapsi tapaavat ja miten he pitävät yhteyttä tapaamisten välillä. Olisi hyvä sopia myös siitä, miten tapaamisiin liittyvät kustannukset jaetaan ja miten paljon aikaisemmin matkoista sovitaan tai ilmoitetaan.  

Jos tuot lapsesi Suomeen ilman huoltajan tai tuomioistuimen suostumusta, kyseessä on lapsikaappaus. Poikkeuksena on tilanne, jossa toinen huoltaja ei ole käyttänyt huoltajan oikeuksiaan eli ei ole tavannut lasta tai pitänyt häneen yhteyttä noin kahteen vuoteen.    

Mikäli lapsikaappaus tapahtuu kahden Haagin kansainvälisen lapsikaappaussopimuksen jäsenvaltion välillä, voi toinen huoltaja hakea lapsen palautusta. Mikäli molemmat maat eivät ole sopimuksen jäsenvaltioita, ei ole virallista reittiä hakea lasta palautettavaksi.  Tuomioistuimen ratkaistavaksi jää katsoa, voiko se alkaa käsitellä lapsen asioita, mikäli toinen vanhempi tulee Suomeen käymään oikeutta. Mikäli lähtömaan tuomioistuin tekee lasta koskevia päätöksiä, päättää suomalainen tuomioistuin, onko päätös täällä voimassa. Useimmat ulkomailla tehdyt ratkaisut tunnustetaan Suomessa.  

Jos sinulla on yksinhuoltajuus eikä huoltajuussopimus määritä lasten asuinmaata, niin voit muuttaa takaisin Suomeen.  On kuitenkin tärkeää huomioida lasten oikeus ja halu olla tekemisissä molempien vanhempiensa kanssa. Toisesta vanhemmasta täysin tai lähes täysin erotetut lapset oireilevat usein rankasti vielä aikuisiässä.  

Meillä on erimielisyyttä lapsen asioista eron jälkeen. Miten erimielisyydet ratkaistaan? 

Lasten asioista päätetään heidän vakinaisessa asuinmaassaan. Näin ollen kannattaa tutustua oman asuinmaan lainsäädäntöön ja käytäntöihin hyvissä ajoin. Katsauksia monien eri maiden perhelainsäädäntöön löydät täältä

Lapsia koskevista asioista neuvotellessa myös sovittelusta voi olla apua erityisesti tilanteissa, joissa on paljon huomioitavia asioita, kuten kansainvälisen perheen erossa voi olla. Sovittelu voi auttaa vanhempia löytämään juuri perheen tilanteeseen sopivia ja kestäviä ratkaisuja sen sijaan, että ratkaisu määrättäisiin tuomioistuimen toimesta. Löydät rajat ylittäviin perhetilanteisiin erikoistuneiden sovittelijoiden yhteystietoja täältä. Sovittelu voi olla maksullista. Lisätietoa sovittelusta myös täällä

Lue lisää aiheesta

Tämä juttu on julkaistu yhteistyökumppanimme Kaapatut Lapset ry:n sivuilla. Löydät sivuston artikkelista Lapsiperheen ero maailmalla – Kaapatut Lapset ry (ensijaturvakotienliitto.fi) myös

  • tietoa lapsikaappauksista ja
  • vinkkejä ulkosuomalaisilta vanhemmilta sekä
  • opinnäytetyön ’Toivo parasta ja valmistaudu pahimpaan – selvitys Suomeen tapahtuvien lapsikaappausten ennaltaehkäisemiseksi’.

Lisää aiheesta sivustollamme:

Suhteen kriisiytyminen ulkomailla – Perhe maailmalla

Avioero ulkomailla – Perhe maailmalla

Ulkomailla asuminen haastaa parisuhteen – Perhe maailmalla