Tositarinoita: Vaali hyvää suhdetta asuinmaahasi

Uusi asuinmaa on kuin uusi ihmissuhde. Joskus kemiat kohtaavat nopeastikin, toisinaan eivät. Kuten ihmissuhteissakin, tutustuminen auttaa ymmärtämään toista paremmin. Oma asenne vaikuttaa siihen millainen suhteesta kehkeytyy.

Blogi-vko-6-Jalanka.jpg

Jokainen ulkomaankokemus on uniikki. Kuinka kukin kunkin maan kokee, riippuu mm. persoonallisuudesta, taustasta, arvoista ja elämäntilanteesta. Kannattaa lähteä matkaan avoimin mielin ja muodostaa omat näkemykset maasta ajan kanssa, paikan päällä.

Omia maasuhdekokemuksia

Australia oli rakkautta ensi silmäyksellä. Maa hurmasi aurinkoisella meiningillään, ystävällisyydellään ja ihmeellisellä luonnollaan. Melbourne myös kahvintekotaidoillaan. Tuntuu, että osa minusta asuu edelleen Australiassa.

Singaporessa ihastuin mm. monikulttuurisuuteen ja tropiikin lämpöön. Suhteeseen oli heti helppo hypätä. Ikuinen kesä ei haitannut – päinvastoin, se oli ihanaa. En tosin voi tietää, olisiko piirre alkanut vuosien päästä ärsyttää. Kuulin etukäteen ennakkoluuloja kuten ”Singapore on vain suuri ostoskeskus”. Otin asiakseni romuttaa tällaisia uskomuksia. Löysinkin ostospaikkojen takaa kaikenlaista kiehtovaa kuten vehmaita viidakkoreittejä ja merkityksellisiä projekteja. Ikävöin usein tuota pientä, kaunista maata.

Sveitsi on ollut kuin komea, fiksu ja salamyhkäinen kaveri: Henkeäsalpaavia maisemia ja suussa sulavia suklaita; toisinaan myös ulkopuolisuudentunnetta. Paremmin tutustuessa ja uusien piirteiden paljastuessa, maassa on ollut hetki hetkeltä hauskempi ja mukavampi olla.

Asuinmaasuhdeneuvoja

Jos uusi maa on kuin uusi ihmissuhde, voisiko ihmissuhdeneuvoja soveltaa asuinmaahan? Kokeillaan:

  • Hyväksy maa sellaisena kuin se on. Ole kärsivällinen ja joustava.
  • Arvosta asuinmaatasi, kiinnitä huomiosi sen positiivisiin puoliin. Ole kiitollinen sen tarjoamasta hyvästä. Älä pidä maata itsestäänselvyytenä.
  • Tutustu paikkoihin, ihmisiin, kieleen, historiaan, tapoihin – kulttuuriin. Pidä silti kiinni identiteetistäsi ja kiinnostuksen kohteistasi. Tutustu samalla paremmin itseesi.
  • Vältä puhumasta pahaa. Mieti jokaista huonoa puolta vastaan viisi hyvää. Vältä myös negatiivisia leimoja kuten ”Tässä maassa ei koskaan mikään toimi.”
  • Pidä odotuksesi realistisina. Mikään maa ei ole täydellinen. Lähes kaikkialla joutuu tekemään kompromisseja.
  • Muistele asioita, joihin alun perin asuinmaassasi ihastuit.
  • Kokeile uusia asioita, jotta suhde pysyy vireänä. Sukella moikkaamaan kaloja, kiipeä vuorten huipuille tai etsi uusia ruokapaikkoja.
  • Ole proaktiivinen ongelmien suhteen. Pyri muuttamaan mieltä vaivaava seikka tai näkökulmasi siihen.
  • Ole rehellinen. Pohdi väliajoin, missä suhteessa mennään ja mitä voisi parantaa. Hae tarvittaessa ulkopuolista apua.

Maa kulkee aina mukana

Mikään suhde ei säily samana aikain saatossa.

Tulee ylä- ja alamäkiä. Joskus nauratte yhdessä vatsat kippurassa, toisinaan riitelette päät punaisina. Parhaimmillaan taustasävy säilyy kuitenkin lempeänä. Tuli asuinmaastasi sitten pidempi tai lyhyempi tuttavuus, jokainen kokemus avartaa ja rikastuttaa. Ja kuten ihmissuhteita, asuinmaitaan kantaa mukanaan, vaikka ei niissä enää asuisikaan.

Ai niin, vielä pari suhdevinkkiä!

  • Älä mene nukkumaan vihaisena asuinmaallesi
  • ja anna pusu ennen kuin poistut ulko-ovesta!

Teksti ja kuvat
Helena Jalanka
Tositarinoita maailmalta -lähettiläs

Helena Jalanka on kotoisin Helsingistä ja asunut perheensä kanssa ulkomailla vuodesta 2011. Hän toimii luovana suunnittelijana ja on kiinnostunut mm. ihmismielestä ja luonnosta. Helena on tehnyt kirjan Greetings from Abroadland sekä kuvittanut kirjan The World is your Party. Lisätietoa: Abroadland ja instagram.com/abroadland

Tositarinoita-teemaotsikolla julkaistaan Perhe maailmalla –blogissa ulkosuomalaisten, vapaaehtoisten vertaisasiantuntijoiden tuottamia sisältöjä.