Asettuminen uuteen ympäristöön

Moni kokee uudessa maassa ja kaupungissa alussa vierauden tunnetta. Olo voi tuntua helposti yksinäiseltä, hämmentyneeltä – jopa pelokkaalta.

Elämän aloittaminen uudessa asuinmaassa vaatii suunnittelua ja käytännön asioiden järjestelyä. Valmistautuminen on syytä aloittaa riittävän ajoissa.

Käytännön vinkkejä asettumiseen

Uudella kodilla on suuri merkitys sopeutumisessa. Kodissa voi taklata asuinympäristön vierautta pienilläkin asioilla: kotimaasta tuoduilla esineillä tai itselle tärkeällä sisustuselementillä.

Uuteen asuinympäristöön tottuminen vie aikansa ja käytännön asioissa riittää hoidettavaa. Ympäristöön kannattaa kuitenkin alkaa tutustua mahdollisimman pian. Missä on lähin ruokakauppa? Onko lähellä kiva kahvila tai hyvä ravintola, jota paikalliset suosivat?

Miten pääsee parhaiten liikkumaan paikasta toiseen? Ota selvää joukkoliikenteestä. Perehdy paikallisiin liikennesääntöihin ja opeta ne myös lapsellesi.

Ilmoittaudu kielikurssille, tutustu vapaa-ajanviettotapoihin, osallistu vapaaehtoistoimintaan. Kannattaa yrittää tutustua myös naapureihin ja muihin paikallisiin. Suhtaudu avoimesti kutsuihin ja mene mukaan tapahtumiin, vaikka se tuntuisi alussa oudolta.

Käytännön tietoa ja vinkkejä paikallisista tavoista, palveluista ym. voit saada alueen muilta suomalaisilta ja Suomi-Seuroilta.

Suurin osa asioista on hyvä järjestää kuntoon jo ennen lähtöä, sillä niiden hoitaminen ulkomailta voi olla vaikeaa. Jos olet ulkomailla lähetettynä työntekijänä tai lähetetyn työntekijän puolisona, sinulla on todennäköisesti työnantajan järjestämä tukihenkilö auttamassa ja neuvomassa uuden elämän alkuun. Omatoimisesti ulkomaille lähtevän on hoidettava byrokratia ja käytännön järjestelyt itse.

Muistilista muuton jälkeen

Asumisjärjestelyt

  • Valokuvaa vuokra-asunto ennen muuttoa.
  • Tee asumiseen liittyvät pakolliset sopimukset (kaasu/sähkö/vesi jne.) mahdollisimman pian
  • Hanki puhelin- ja internet-liittymät
  • Ilmoita uudet yhteystietosi sukulaisillesi ja ystävillesi sekä paikalliseen Suomen edustustoon.
  • Jos muutat uuteen asuinmaahan irtaimistosi, varaudu siihen, että muuttokuorman saapuminen saattaa kestää hyvinkin pitkään kohdemaasta riippuen. Kun muuttokuorma saapuu, kannattaa valvoa sen purkamista.

Muutto- ja matkustusilmoitukset

  • Kela: Jos et tehnyt ilmoitusta ennen muuttoa, tee se viimeistään nyt. Myös tilapäisestä oleskelusta ulkomailla on tehtävä ilmoitus Kelaan.
  • Ulkoministeriö: Matkustusilmoitus kannattaa tehdä ulkomaille pidemmäksi aikaa matkustettaessa ja/tai muuttaessa. Hätätapauksessa tai kriisitilanteessa ulkoministeriö ottaa yhteyttä matkustusilmoituksen tehneisiin. Matkustusilmoitus ulkoministeriön verkkopalvelussa

Sosiaali- ja terveyspalvelut

Muuta muistettavaa

  • Ajokortti: Selvitä asuinmaan ajokorttivaatimukset (esimerkiksi paikallinen/kansainvälinen ajokortti).
  • Pankki: Avaa pankkitili
  • Verotus: lisätietoja ulkomailla asuvan Suomen kansalaisen verotuksesta Verohallinnon sivuilta

Perhe maailmalla -blogi: Uuteen asuinympäristöön asettuminen

Katariina Kääpä: Tositarinoita: Kun kamala kouluruotsi pelastaa
Elina Uusitalo: Kolumni: Arjen paletin rakentaminen tyhjästä uudessa asuinmaassa
Elina Uusitalo: Kolumni: Esineet – koti
Elina Uusitalo: Kolumni: Ulkomaankomennuksen aikakaari
Kysy asiantuntijalta 14.10.2020: Yksinäisyyden tunne uudessa maassa