Lähtisinkö?

Joka vuosi 10 000 suomalaista esittää itselleen kysymyksen: Lähtisinkö? Olipa syy muuttoon mikä tahansa on hyvä ennakoida päätöksensä monenlaisia vaikutuksia.  

nainen-lentoasemalla-scaled-1.jpg

Ulkomaille muuttaa vuosittain n. 10 000 suomalaista. Joka vuosi 10 000 suomalaista esittää siis itselleen kysymyksen: Lähtisinkö? Motiiveja lähtemiseen on varmasti yhtä monta kuin lähtijöitäkin. Lähtijän on hyvä olla tietoinen oman lähtönsä syistä ja ennakoida myös päätöksensä monenlaisia vaikutuksia.  

Ulkomaille muuttaminen tuo valtavasti elämyksiä ja kokemuksia; usein myös uusia ihmissuhteita ja vähintäänkin uudenlaista näkökulmaa omaan kotimaahan. Toisaalta muutto ulkomaille voi aiheuttaa uudentyyppisiä haasteita työelämässä, sosiaalisissa suhteissa tai hyvinvoinnissa. Haasteita voivat aiheuttaa myös muuttoon alun perin liittyneet liian korkeat odotukset.  

Ulkomaille muutto ei ole ratkaisu kotimaassa oleviin ongelmiin. Käsittelemättömät asiat voivat helposti nousta pintaan ystävien, suvun ja muiden tukiverkostojen ollessa kaukana kotimaassa.

Jokainen muutto ja jokainen kohdemaa on erilainen. Muuttaja käy aina uudessa maassa läpi jonkinlaisen sopeutumisprosessin, jossa hän käsittelee ulkoisten olosuhteiden muuttumisen vaikutuksia elämäänsä. Vaikutukset ovat sitä voimakkaampia, mitä erilaisempi uusi maa on kotimaahan verrattuna. Vaikutusten läpikäyminen on tärkeä prosessi: se edistää sopeutumista ja hyvinvointia. Sille tulisi antaa tilaa, eikä yrittää sulkea vaikeitakaan tuntemuksia pois.  

Sopeutuminen vie aikaa  

Sopeutuminen voi viedä paljon aikaa ja olla välillä työlästä. Oman sopeutumisen ohella haasteena voi olla perheen sopeutuminen. Jokainen perheenjäsen käsittelee muutosta yksilöllisesti ja omaan aikaansa. Vaikka itse sopeutuisi uuteen tilanteeseen nopeasti, toinen perheenjäsen saattaa kipuilla uuden tilanteen kanssa pidempään. [laatikko]

Aika harva osaa etukäteen varautua siihen, miten stressaavaa uuteen kulttuuriin asettuminen voi olla. Stressi on kuitenkin luonnollinen ja tarpeellinen reaktio kulttuurin ja ympäristön vaihdokseen. Vaikeiden vaiheiden jälkeen koittavat usein helpommat ajat, kun elämä uudessa maassa löytää uomansa. 

Koti toisaalla

Koti toisaalla -blogiin on tulossa artikkelisarja uuteen kulttuuriin sopeutumisesta ja siihen vaikuttavista tekijöistä. Blogistamme saa tietoa muuttoprosessin eri vaiheista ja siitä, miten huomioida eri perheenjäsenten näkökulmat ulkomaille muutettaessa. Blogissa käsitellään monipuolisesti eri elämän osa-alueita, kuten vanhemmuutta, pari- ja perhesuhteita, ystävystymistä ja sosiaalisia suhteita ulkomailla.

Kuulemme mielellämme toiveitasi ja ajatuksiasi artikkelien sisällöistä, ole yhteydessä [email protected]

Artikkelissa on käytetty lähteenä Mieli ry:n materiaaleja sekä Merimieskirkon Ulkosuomalaisen selviytymisopasta.

  • Sopeutuminen voi viedä paljon aikaa ja olla välillä työlästä. 
  • Oman sopeutumisen ohella haasteena voi olla perheen sopeutuminen. 
  • Jokainen perheenjäsen käsittelee muutosta yksilöllisesti ja omaan aikaansa. 
  • Vaikka itse sopeutuisi uuteen tilanteeseen nopeasti, toinen perheenjäsen saattaa kipuilla uuden tilanteen kanssa pidempään.